Activitatea de salvare montana in Judetul Neamt a luat fiinta in 1970 ca urmare a HCM 68/69 a Republicii Socialiste Romania.

Structura era voluntara si purta titulatura de Centrul Judetean Salvamont Neamt, fiind finantata de catre Comitetul Judetean de Partid Neamt prin Spitalul Judetean. A fost primul centru de salvare montana din Carpatii Orientali.

Lipsa informatiilor si a accesului la echipamentele dezvoltate si produse de tarile occidentale avea repercursiuni grave asupra activitatii. Corzile si echipamentele metalice de asigurare ,pitoane ,carabiniere alte dispozitive erau de multe ori confectionate artizanal ceea ce a dus la numeroase accidente grave soldate cu decesul salvatorilor.

Odata cu schimbarea regimului si desfiintarea Comitetelor Judetene de Partid, Centrul Judetean Salvamont Neamt se desfiinteaza, datorita lipsei de fonduri si implicit schimbarilor politice , economice si sociaIe care faceau imposibil de alpicat prevederile vechii legislatii.

In perioada 1970-1990 la conducerea stucturii de salvare montana a Judetului Neamt s-a aflat Dl. Ing. Corneliu Taralunga.

Salvamontul, datorita starii de spirit a unor membri ai echipelor si-a continuat totusi activitatea care se rezuma la unele mici interventii ocazionale si la patrulari de prevenire de la sfirsit de saptamina.

Toate actiunile erau suportate de catre salvatorii montani ai acelei vremi. In iarna lui 1992-1993 incepe reorganizarea la nivel national prin infiintarea ANSMR ( Asociatia Nationala a Salavatorilor Montani din Romania).

In vara anului 1993 la initiativa unui grup de salvatori montani  condusi de Raul Papalicef si a unor iubitori de munte membrii ai diferitelor cluburi sportive si de Ecoturism ia fiinta  ASOCIATIA SALVAMONT NEAMT .

Activitatea organizatiei consta in organizarea prevenirii accidentelor alpine, amenajarea traseelor, efectuarea interventiilor de salvare si transportul accidentatilor pina la prima unitate medicala specializata, protectia mediului montan.

Desi cu o baza materiala precara reusesc sa participe la Raliul National din Cheile Bicazului organizat de ANSMR unde se claseaza pe locul 2.

La sfarsitul anului  1993 in baza unui contract de colaborare intre Asociatia Salvamont Neamt si Consiliul Judetean Neamt se reinfiinteaza Centrul Judetean Neamt, format din patru echipe de patrulare si prevenire unde activeaza ca voluntari membrii asociatiei.

Se aloca un prim buget pentru dotarea cu echipamente si asigurarea unor diurne de deplasare. Activitatea ere nepermanenta , cam pe aceeasi structura a activitatii anterioare anului 1989. Astfel putem considera anul 1993 ca punct de referinta in istoria post decembrista a serviciilor de salvare montana in Judetul Neamt si dealtfel a primei entitati de salvare montana din Carpatii Orientali.

In anul 1995 in platoul Masivului Ceahlau  incepe constructia Bazei de Interventie Salvamont Dochia.

In 1996 Salvamont Neamt trage un prim semnal de alarma in ceea ce priveste starea masivului Ceahlau si impreuna cu C.J.Neamt elaboreaza primul plan de masuri urgente pentru protejarea zonei, plan ce a stat la baza proiectului ecologic pentru care se concepe acest plan de management. In 1996 dupa aparitia in Romania a legii 136 cu privire la protectia mediului, prin decizia nr.40 a C.J. Neamt, membrii Salvamont sunt imputerniciti sa constate infractiunile si  sa sanctionaze faptele contraventionale prevazute in legea mediului.

Incepind cu anul 1998 C.J.Neamt infiinteaza in baza H.G.1269 Serviciul Salvamont si de Protectie a Rezervatiei Ceahlau unitate cu personalitate juridical care in 2003 devine Serviciul Public Salvamont Neamt. Alaturi de Brasov si Gorj este printre primele trei servicii profesioniste de salvare montana din Romania.

Una din  cele mai mari realizari ale salvatorilor montani din Neamt a fost reabilitarea ecologica a Rezervatiei Natural Ceahlau care a dus la crearea Parcului National Ceahlau . In anul 2005 Salvamont Neamt inpreuna cu Asociatia Salvamont  participa la licitatia pentru incredintarea administratiei organizata de Ministerul Mediului , i se atribuie initial administratia dar ulterior interese politice si economjice ale Consiliului Judetean Neamt din acea vreme , anuleaza incredintarea si in urma unui abuz de putere preiau administratia .

Chiart daca pentru activitatea de salvare montana a fost o degrevare de responsabilitati si dintr-un anumit punct de vedere am putut sa ne canalizam intreaga energie pentru perfectionarea menegementului operetiunilor de salvare si a prevenirii lor ramanem cu parerea de rau ca nu am putut continua un proiect care a durat zece ani timp in care Parcul mnational ceahlau a fost “construit “ si protejat de salvatorii montani .Indiferent cate administratii au urmat, niciodata, Parcul National Ceahlau nu a aratat mai bine , ca in acea perioada.

Serviciul Public Judetean Salvamont Neamt si Asociatia Salvamont  Ceahlau care deservesc urmatoarele zone

  • Parcul National Ceahlau
  • Parcul Natural Vanatori( Muntii Stanisoarei)
  • Zona Cheile Bicazului
  • Muntii Tarcaului
  • Muntii Bistritei
  • Domeniul schiabil Cozla –Piatra Neamt
  • Domeniul Schiabil Durau Park -Ceahlau

Modificarile aduse de HGR 77/2003 cu privire la masurile de prevenire a accidentelor montane si organizarea actiunilor de salvare in munti au dus la inceputul unui important salt calitativ al activitatii de salvare montana mai ales prin introducerea unor baremuri de dotare si echipare individuala si de grup.

Baza de interventii principala construita cu fonduri externe si inaugurate I n anul 2005 se afla in Statiunea Durau , situata la o altitudine de 800 m pe fata vestica a Masivului Ceahlau. Sediul inglobeaza birouri administrative, dispecerat de interventie , punct medical de prim ajutor si spatii sociale aferente activitatii de permanenta,sala de curs si centru de operatiuni.

Totodata dispune de echipamente moderne de comunicatii , magazii de epamente, logistica si reprezinta practic centrul de coordonare al tuturor operatiunilor.

Tot in anul 2005 la putin timp dup ce castigase licitatia de atribuire a Parcului National Ceahlau la a carui reabilitare s-a muncit aproape zece ani in baza noilor prevederi legale Serviciul Salvamont se separa de administratia Parcului National Ceahlau care va fi preluata de o directie nou infiintata

Intre 2006 si 2008 SPS Neamt si-a diversificat obiectul de activitate pregatindu-se pentru interventii in caz de calamitati si dezastre , prin programe de pregatire si atestare interna si internationala a specialistilor in spectrul operatiunilor de salvare speciala ( salvari din cursuri de apa , salvari din puturi si galarii , salvari pe structuri urbane si constructii hidrotehnice, salvari aero,salvari subacvatice.

In anul 2009 in cadrul centrului de operatiuni s-a finalizat implementarea tehnologiei “Eagle eys” prin care echipele de interventie pot fi urmarite si monitorizate in teren in timp real pe o zona de peste 150 km in jurul Masivului Ceahlau. Aceasta investitie a redus considerabul nivelul factorilor de risc a salvatorilor montani mai ales in actiunile de noapte in viscol sau cu vizibilitate redusa de ceata densa, derulate in zona de abrupt.

Programul bazelor de salvare este in conformitate cu legislatia in vigoare, permanent in sezonul turistic ( patru luni vara si doua luni iarna) si trei zile pe saptamina respectiv vineri , simbata , duminica in extrasezon

Personalul care se schimba la fiecare zece zile asigura prevenirea accidentelor prin patrulare zilnica pe traseele din zona inalta. Din punctul de vedere al operatiunilor de salvare, de aici se declanseaza “interventia 1” in toata zona masivului situata la peste 1200m , cit si pentru zona de jonctiune cu masivul Hasmas si Cheile Bicazului.

Dar nu toate perioadele au fost pline de realizari si proiecte implinite . Au fost perioade in care din motive departe de orice rationament conducerea Consiliului Judetean Neamt a redus drastic finanatarea salvarii montane aratand un adevarat dezinteres fata de viata si integritatea celor care traiesc in zona montana, a promovarii si dezvoltarii turismului intru-n judet cu relief preponderant montan.

In perioada 2012-2015 , structura de salvare a judetului Neamt trece cu greu, prin vicisitudinile create de lipsa acuta de personal, lipsa materialelor sanitare, alocarea unor bugete la limita subzistentei , taierea tuturor fondurilor pentru investitii.

Cu toate acestea membrii echipelor de salvare montana au demonstart inca o data ca pot face fata oricaror provocari, si trecand peste toate greutatile au finalizat zeci de interventii de mare risc cu echipamente expirate si carpite, cu autospeciale care daca nu luau foc le cadeau puntile si  care erau trimise cate doua in interventie ca sa fim siguri ca ajunge macar una la destinatie , cu oxygen si material sanitare cumparate din salarii salvatorilor cu minim pe economie

Din fericire ultimii ani au insemnat o schimbare totala a colaborarii cu Consiliul Judetean Neamt si prin suportul financiar si aprobarea unui plan de investitii Salvamont Neamt a reusit sa devina ce a fost dintotdeuna si anume o unitate de elita ,o unitate fanion al Salvamont Romania.

De asemenea, pentru dezvoltarea profesională continuă şi acces la ultimele cercetări în domeniu pe plan mondial, reprezentanţii salvamontiştilor nemteni au participat, în cadrul delegaţiei reprezentante a Românei, la congrese şi întruniri la nivel internaţional în Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Elveţia,Islanda, Italia, Irlanda, Liechtenstein, Norvegia, Polonia,  Scoţia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Suedia şi SUA.

Abordând o permanentă tendinţă de dezvoltare a resurselor umane şi materiale, astfel încât acţiunile de salvare să se desfăşoare în cea mai mare siguranţă pentru cel salvat şi pentru salvator, salvamontiştii nemteni analizează permanent şi introduc în activitatea de salvare metode şi echipamente de salvare şi intervenţie de ultimă generaţie, novatoare, capabile să reducă timpii de intervenţie şi riscurile acţiunii. Astfel, salvamontiştii nemteni au fost cei care au infiintat primul dispecerat salvamont cu siteme complexe de comunicatii digitale , cat si care deservesc bazele Durau si Dochia la platforma internetionala wunderground.

Serviciul Public Judeţean Salvamont Neamt este membru al Consiliului Naţional al Serviciilor Publice Salvamont din România, structură asociativă ce reuneşte serviciile de salvare montană din ţara noastră şi care se ocupă de soluţionarea problemelor pe linie operativă şi de intervenţie ale structurilor salvamont.

Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Nemt sunt membri ai Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.), asociaţie de utilitate publică, cu atribuţii în formarea profesională a salvatorilor montani şi emiterea de norme tehnice pentru activitatea de salvare montană. Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) este membră cu drepturi depline în cele mai mari organisme care reglementează activitatea de salvare montană pe plan mondial, CISA-ICAR, Comitetul Internaţional pentru Salvarea Alpină şi FIPS, Federaţia Internaţională a salvatorilor pe pârtiile de schi.

Începând cu anul 2016, seful Serviciului Salvamont Neamt , Dl.Raul Papalicef este numit Director executiv al Salvamont Romania si Presedinte al Comisiei Nationale de Acreditare a Serviciilor Publice Salvamont .

În anul 2016, Serviciul Public Judeţean Salvamont Neamt a fost una dintre primele structuri de salvare montană din România care au primit certificatul de acreditare privind desfăşurarea de activităţi de prevenire a accidentelor montane şi de salvare în munţi şi certificatele de atestare a capacităţii operative de intervenţie pentru cele patru echipe operative din cadrul serviciului

La începutul  anului 2017, Serviciul Public Judeţean Salvamont Neamt , alături de structurile salvamont din Bihor, Mureş şi Gorj , devin primele structuri de salvare montană din România care primesc  certificatul de acreditare privind desfăşurarea de activităţi de formare profesională pentru stagiul de aspirant în profesia de salvator montan .

Astfel se infiinteaza in colaborare cu Asociatia Salvamont Ceahlau –Centrul de Pregatire Pentru Salvari Montane si Operatiuni Speciale.

Tot în acest an, in cadrul srtucturilor de salvare intra si primul echipaj canin Pascu -Erick, absolvent al stagiului naţional de formare a unităţilor canine de avalanşe iar Serviciul Public Judeţean Salvamont Neamt a fost certificat din punct de vedere al capacităţii operative de intervenţie ca să desfăşoare activităţi de căutare/salvare în avalanşă, certificat eliberat în urma derulării unor ample procese de şcolarizare, evaluare şi acreditare.

In aproape 50 de ani de activitate in care generatii de salvatori montani au cladit din neant, prin sacrificiile deschizatorilor de drumuri , a pionierilor salvarii montane ,mai mult decat excelenta unei unitati consacrate ,  o stare de spirit , un devotament si profesionalism care se confunda cu taria stancilor.Mai presus de bazele construite , de echipamente, de rezultatele obtinute in colaborarile interne si internationale si de distinctiile primite, cele peste 2000 de operatiuni de salvare incunutate de success in acesti ani, reprezinta cartea de vizita a salvatorilor montani nemteni.

Galerie foto